Przez trzy dni seniorzy biorący udział w projekcie „Seniorstars – Astronomia i Gwiazdy dla Seniora 2016” uczestniczą w zajęciach pod kopułą planetarium. Pod okiem wykwalifikowanych znawców nieba w Rybnie (wczoraj) , Kurzętniku (dzisiaj, na zdjęciu część naszej grupy) oraz jutro w Lubawie kilkudziesięciu naszych studentów poznaje tajniki nocnego nieba.

„To najlepsza forma poznawania nocnego nieba, gdy mamy taką pogodę, jak teraz. Najważniejsza jest umiejętność rozpoznawania najciekawszych konstelacji i obiektów nocnego nieba. Seniorzy poznają także najnowszy stan badań obiektów naszego Układu Słonecznego oraz odległego Kosmosu” – mówi Robert Szaj, pomysłodawca projektu i jeden z prowadzących wieczorne zajęcia dla seniorów.
Zajęcia , współfinansowane przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020 potrwają do świąt. Odbędą się jeszcze trzy tury zajęć. Dodatkowo 13 grudnia 2016 roku wieczorem seniorzy w Obserwatorium Astronomicznym w Truszczynach wezmą udział m.in. w obserwacjach grudniowego Super Księżyca.