Jak co roku, sierpniowe niebo ponownie rozbłyśnie blaskiem spadających gwiazd z roju Perseidów. Najlepiej oglądać je z dala od blasku świateł miast i wielkich aglomeracji. Dlatego od kilku lat dla osób pragnących podziwiać nocne rozgwieżdżone niebo niezanieczyszczone światłem miejskim, Obserwatorium w Truszczynach zapewnia możliwość obserwacji tego niezwykłego spektaklu.

14 czerwca 2017 roku Fundacja Nicolaus Copernicus organizuje spotkanie edukacyjne pn. „Noc Planet” połączone z minikonferencją „Planety Układu Słonecznego”. Podczas spotkania zaprezentowany zostanie także największy teleskop w Obserwatorium w Truszczynach o średnicy pół metra.

W lubawskim kinie POKÓJ 23 maja 2017 roku odbędzie się międzynarodowa konferencja „Kopernik na Ziemi Lubawskiej”. To kolejne wydarzenie organizowane przez Fundację Nicolaus Copernicus, które w tym roku ma charakter międzynarodowy.

19 lutego 1473 roku w Toruniu urodził się polski astronom Mikołaj Kopernik, nasz patron. Genialny astronom i matematyk, który sformułował tzw. „teorie heliocentryczną”, rozpoczął rewolucję naukową, która zapoczątkowała nowożytna, nowoczesną naukę.

W listopadową pełnię nasz Księżyc był wyjątkowo blisko Ziemi. W grudniu nasz naturalny satelita podczas pełni będzie równie blisko Ziemi, jak przed miesiącem. Tych, którzy przegapili ostatnią listopadową pełnię Księżyca, Obserwatorium Astronomiczne w Truszczynach zaprasza 13 grudnia od godziny 19.00 do 21.00.