Jak co roku, sierpniowe niebo ponownie rozbłyśnie blaskiem spadających gwiazd z roju Perseidów. Najlepiej oglądać je z dala od blasku świateł miast i wielkich aglomeracji. Dlatego od kilku lat dla osób pragnących podziwiać nocne rozgwieżdżone niebo niezanieczyszczone światłem miejskim, Obserwatorium w Truszczynach zapewnia możliwość obserwacji tego niezwykłego spektaklu.

Perseidy to rój meteorów, którego droga wokół Słońca każdego roku w lipcu i sierpniu przecina się z orbitą Ziemi. Maksimum roju astronomowie przewidują na noc z 12 na 13 sierpnia. Zjawisko będzie można zaobserwować gołym okiem. Średnio na godzinę można będzie wówczas zobaczyć niemal sto „spadających gwiazd”. Perseidy są rojem meteorów, które ludzie obserwują od blisko 2000 lat. Jego nazwa pochodzi od gwiazdozbioru Perseusza, z którego meteory zdają się "wylatywać". Są jednym z najaktywniejszych rojów meteorów, który powstał jako pozostałość po rozpadzie komety Swift-Tuttle (czyt. swift –tatl). Obserwatorium w Truszczynach zaprasza w sobotę, 12 sierpnia 2017 r.  na całodniowe spotkanie z nauką, astronomią i kosmicznymi skałami. Dla naszych Gości przewidzieliśmy wiele atrakcji. Warsztaty budowy rakiet kosmicznych, możliwość operowania łazikami marsjańskimi, konkursy dla dzieci, wykłady, koncert muzyki elektronicznej, spotkanie z postaciami z filmu „Gwiezdne Wojny”, możliwość dotknięcia i poznania kosmicznych meteorytów, seanse w planetarium, zwiedzanie miniatury Układu Słonecznego autorstwa światowej sławy rzeźbiarza Andrzeja Renesa oraz Roberta Szaja, w ciągu dnia obserwacje Słońca, a w nocy główna atrakcja – obserwacje meteorów z roju Perseidów. Każdy nasz gość otrzyma bezpłatnie mapę nieba. Obserwatorium będzie otwarte dla gości już od godziny 11.40. Udział w obu wydarzeniach jest bezpłatny. Szczegółowy program obu wydarzeń znajduje się na odwrocie otrzymanych przez Państwa zaproszeń. Zapraszamy również na współorganizowane przez nas obserwacje „spadających gwiazd” do Olsztyna (Miejski Park Centralny) 10 sierpnia 2017 r. ( od godziny 19.00) i do Grudziądza (Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne) 11 sierpnia 2017 r. (od godziny 21.00).

Partnerami naszych projektów są : Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Gmina Rybno, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie, Województwo Warmińsko-Mazurskie. Patronat nad wydarzeniami objął Wojewoda Warmińsko-Mazurski Artur Chojecki.

12.00 – rozpoczęcie.

12.30 –plastyczny konkurs dla dzieci (do 14.00)

12.30 - Edith Jurkiewicz- Pilska , Planetarium we Fromborku , Magdalena Pilska-Piotrowska, Olsztyńskie Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne, „Perseidy”.

13.00 – oficjalne otwarcie, prof. dr hab. Maciej Mikołajewski, Robert Szaj

13.15 – warsztaty rakietowe (do 17.30) – konieczne wcześniejsze zapisy (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.)

13.30- Andrzej Pilski, Olsztyńskie Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne, „Meteoryty – kosmiczni goście”.

15.00 – dr Paweł Zieliński - Uniwersytet Masaryka w Brnie „Planety pozasłoneczne”

16.00 - – Edith Jurkiewicz- Pilska , Planetarium we Fromborku, Magdalena Pilska-Piotrowska, Olsztyńskie Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne, „Perseidy”.

16.30 - plastyczny konkurs dla dzieci (do 18.00)

16.30 - prof. Maciej Mikołajewski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, „Słońce”

17.30 – dr Anna Łosiak - Instytut Nauk Geologicznych PAN we Wrocławiu „Tajemnice Marsa”

18.30 – starty rakiet

19.30  - Koncert VOICES OF THE COSMOS

20.15 – Edith Jurkiewicz- Pilska , Planetarium we Fromborku, Magdalena Pilska-Piotrowska, Olsztyńskie Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne, „Perseidy”.

12.00 – 01.00– seanse w planetarium (co 45 minut)

12.00 – 18.00 zwiedzanie miniatury Układu Słonecznego w skali 1:10 000 000 000 (co pół godziny)

12.00 – 18.00 – obserwacje Słońca

12.00-18.00- spotkanie z postaciami z Gwiezdnych Wojen

12.00-18.00 – prezentacja łazików marsjańskich

21.00 – 01.00 – obserwacje meteorów z roju Perseidów.

21.00-01.00 – „Astronarium” - telewizyjny serial naukowy

12.00-01.00– transmisja w internecie na stronie www.fundacjacopernicus.pl