14 czerwca 2017 roku Fundacja Nicolaus Copernicus organizuje spotkanie edukacyjne pn. „Noc Planet” połączone z minikonferencją „Planety Układu Słonecznego”. Podczas spotkania zaprezentowany zostanie także największy teleskop w Obserwatorium w Truszczynach o średnicy pół metra.

W nocy z 14 na 15 czerwca 2016 roku w Obserwatorium Astronomicznym w Truszczynach będzie można obserwować prawie wszystkie zewnętrzne planety Układu Słonecznego: Jowisz, Saturn, Uran i Neptun. „Podczas spotkania, jeżeli tylko dopisze pogoda, będziemy mogli zobaczyć je wszystkie przez nasze teleskopy.

Zaczynamy rano o godzinie 8.00 spotkaniami dla szkół, które dokonały u nas rezerwacji. Od 17.00 zapraszamy wszystkich, którzy zainteresowani są obserwacjami naszej najbliższej gwiazdy – Słońca oraz Księżyca i planet. Do dyspozycji naszych gości będą jedne z największych w Polsce teleskopów do obserwacji tak jasnych obiektów” – mówi prof. Maciej Mikołajewski, prezes Fundacji Nicolaus Copernicus.

W Obserwatorium funkcjonować będzie mobilne planetarium, w którym wyświetlane będą prezentacje dotyczące aktualnych zjawisk astronomicznych (konieczna wcześniejsza rezerwacja). Będzie także możliwość zwiedzania miniatury Układu Słonecznego (autorstwa Roberta Szaj i Andrzeja Renesa – twórcy m.in. telewizyjnych Wiktorów i wielu pomników).

„Niewątpliwą atrakcją będzie inauguracja pracy naszego największego teleskopu, którego średnica zwierciadła czyli jego obiektywu wynosi aż 50 centymetrów” – mówi Robert Szaj z Obserwatorium w Truszczynach. Przez całe popołudnie i wieczór, począwszy od godziny 17.00 wygłaszane będą wykłady poświęcone planetom oraz najnowszym odkryciom w Kosmosie.

Udział w imprezie jest bezpłatny. Możliwe jest to dzięki sponsorom: Gminie Rybno i Ministerstwu Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Ze względów organizacyjnych oraz ograniczeń związanych z liczbą osób mogących przebywać jednorazowo na terenie Obserwatorium, konieczne jest wcześniejsze potwierdzenie udziału oraz wpisanie się uczestników na listę obecności po przybyciu do Obserwatorium. Potwierdzenia proszę dokonywać mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .

Więcej informacji na stronie www.nicolauscopernicus.pl .
Już dzisiaj zapraszamy także na dwie nasze sierpniowe naukowe imprezy : 7 sierpnia – Noc Zaćmienia Księżyca oraz Noc Perseidów, która odbędzie się 12 sierpnia 2017 r.

• 8.00- 14.00 – zajęcia dla szkół
  • 17.00 – przywitanie uczestników przez Fundację Nicolaus Copernicus.
  • 17.15 – 18.15 – obserwacje Słońca / w przypadku złych warunków atmosferycznych zajęcia teoretyczne – Robert Szaj, Maciej Mikołajewski, Fundacja Nicolaus Copernicus, Magdalena Pilska – Piotrowska, Olsztyńskie Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne.
  • 18.15 - Magdalena Pilska-Piotrowska, Olsztyńskie Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne, „JOWISZ”.
  • 18.40 - prof. dr hab. Maciej Mikołajewski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, „Słońce i jego wpływ na klimat na Ziemi”
  • 19.20 - Magdalena Pilska-Piotrowska, Olsztyńskie Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne, „SATURN”.
  • 19.40 - Magdalena Pilska-Piotrowska, Olsztyńskie Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne, „URAN”
  • 19.50 - Magdalena Pilska-Piotrowska, Olsztyńskie Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne, „NEPTUN
  • 20.00 - Katarzyna Drozd – Centrum Astronomiczne im. Mikołaja Kopernika Polskiej Akademii Nauk w Warszawie „UKŁAD SŁONECZNY”
  • 18.00 – 23.00– seanse w planetarium
  • 17.00 – 20.30 zwiedzanie miniatury Układu Słonecznego w skali 1:10 000 000 000
  • 21.15 – 02.00 – obserwacje Księżyca, Jowisza, Saturna, Urana i Neptuna.
  • 17.00-24.00– transmisja w internecie www.fundacjacopernicus.pl